My Little House

Céklás narancsos chutney

Ma megint egy újdonságot próbáltam ki. Pontosabban számomra nem újdonság, csak az benne az új, hogy még nem készítettem. Egészen véletlenül, ennek a céklás narancsos chutney-nak szinte ugyanolyan íze lett, mint a Branston pickle-nek. Ha valaki nem ismeri:

branston-pickle

Ez egy szuper angol savanyúság, vagy a fene tudja, minek kell nevezni. Szerintem itthon nem elterjedt, de kapható, eddig Tescoban és brit különlegességeket árusító boltokban láttam. Jó benne, hogy tele van zöldséggel (főleg ha mi magunk készítjük), és felhasználása is változatos:

branston-pickle 2

branston-pickle 4

branston pickle 3

branston-pickle 5

 

Én sajtos szendvicsben szeretem a legjobban, de húshoz is jól megy. Azt hittem ez a céklás chutney inkább csak húsokhoz megy majd, de végül olyan íz “sült” ki belőle, mint ez a Branston pickle.

Recept:

  • 1,5 kg nyers cékla hámozva, kockázva
  • 3 hagyma, felaprítva
  • 3 alma, hámozva, lereszelve
  • 3 narancs kifacsart leve
  • 2 ek. mustármag
  • 1 ek. koriander
  • 1 ek. őrölt szegfűszeg
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 7 dl vörösborecet (fehérborecet is jó)
  • 700 g barnacukor
  1. Összekeverjük a hozzávalókat, pároljuk kicsit, utána 1 óráig főzzük, időnként megkeverve, amíg besűrűsödik és megfő a cékla.
  2. Készítsük elő az üvegeket: mossuk ki forró vízzel, sütőben sterilizáljuk 10-15 percig.
  3. Ha elkészült, pihentessük kicsit, majd kanalazzuk az üvegekbe, amíg forró, zárjuk le és fordítsuk fejre 5 percre.
  4. Sötét hűvös helyen 6 hónapig eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, és 2 hónapon belül elfogyasztani.

Ugye milyen egyszerű? Semmi konyhai tudást nem igényel. Nekem a legnehezebb az volt, hogy belekanalazzam az üvegekbe és ne menjen mellé:) Néhány megjegyzés: kesztyűm nem volt, így zacskót húztam a kezemre és tökéletesen helyettesítette a kesztyűt cékla hámozás közben; cukor helyett xilitet és eritritet használtam; az üvegeket egy új mosogatószivaccsal mostam el, mosogatószerrel, nem törölgettem el csak hagytam megszáradni, nem tettem sütőbe (de ebben a gyakorlott lekvárfőzők biztos tapasztaltabbak); miután elkészült dunsztoltam. Hogy felbontás előtt/után valóban jó-e ilyen sokáig, az majd kiderül. Nagyon egyszerű, nem egészségtelen, sokféleképpen felhasználható, viszonylag tartós élelmiszer. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

IMGP1047

IMGP1049

IMGP1051

IMGP1054

IMGP1055

IMGP1061

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!